W dniu 21.10.2018 r. odbyło się wydarzenie plenerowe: pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów rybnych projektu współpracy pn. „Czas na rybę!” na placu przy Instytucie Dydaktyczno-Naukowym im. Vinceza Priessnitza w Głuchołazach. Program obejmował pokaz kulinarny przygotowania zupy rybnej z lokalnych gatunków ryb hodowlanych z terenu objętego LSR NKJiG, degustację przygotowanej zupy dla 400 osób oraz pokaz multimedialny w sali konferencyjnej w Instytucie, gdzie nastąpiła premiera filmu promocyjnego akwenów wodnych terenu objętego LSR NKJiG oraz omówienie i podsumowanie całego projektu. Tego dnia odbyły się także prezentacje produktów lokalnych, animacje dla dzieci w formie malowania pierników w kształcie ryby (należącymi do produktów lokalnych Nyskiego Księstwa Jezior i Gór), pokazy wędkarstwa muchowego na Białce Głuchołaskiej, prezentacja sprzętu wędkarskiego do różnych technik wędkowania, darmowe lekcje wędkowania dla dzieci prowadzone przez PZW Okręg Opole, pokaz wykonywania sztucznych much oraz zawody wędkarskie.
21.10.2018 r. - Pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów rybnych