Operacja realizowana w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, pod nazwą: „Czas na rybę!” finansowana jest ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich na podstawie Umowy o przyznaniu pomocy Nr 00002-6936-UM0830002/18 zawartej w dniu 18.09.2018 r., w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Opolskiego, w wysokości 100 000,00 zł.
Celem projektu z Rybacką Lokalną Grupą Działania była promocja kultury i produktów lokalnych poprzez upowszechnienie potraw z lokalnych gatunków ryb. W ramach projektu zrealizowano łącznie 6 szkoleń gastronomicznych (w tym 2 edycje dla uczniów szkół gastronomicznych, 2 edycje w zakresie podstawowym oraz 2 edycje w zakresie zaawansowanym), które odbyły się w Ośrodku Formacyjno-Wypoczynkowym „Rybak” w Głębinowie. Program szkolenia obejmował w szczególności podstawowe zasady obróbki ryby (filetowanie, oczyszczanie), podstawowe formy przyrządzenia ryby (w tym savoir-vivre), a także przygotowanie 2 potraw z karpia i 2 potraw z pstrąga. Dodatkowo wyprodukowano 6 filmów dostępnych na stronie internetowej stowarzyszenia: jeden z nich dokumentuje działania realizowane przez obu partnerów w ramach projektu współpracy, 3 filmy kulinarne zawierają przepisy na potrawy z ryb oraz 1 film prezentuje technikę filetowania i oczyszczania różnych gatunków ryb. Ostatni film promuje atrakcyjne akweny wodne (rzeki, jeziora, stawy oraz łowiska) znajdujące się na terenie objętym Lokalną Strategią Rozwoju Nyskiego Księstwa Jezior i Gór. 06-07.10 odbyło się WOJEWÓDZKIE ŚWIĘTO KARPIA OPOLSKIEGO na Zamku Książęcym w Niemodlinie, zorganizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania, w którym uczestniczyliśmy. W dniu 21.10 na placu przy Instytucie Dydaktyczno-Naukowym im. Vincenza Priessnitza w Głuchołazach miało miejsce wydarzenie, podczas którego odbył się pokaz kulinarny obejmujący przygotowywanie zupy z lokalnych gatunków ryb hodowlanych oraz pokaz multimedialny w sali konferencyjnej oraz poczęstunek dla uczestników (zupa rybna), pokaz wędkarstwa muchowego na Białce Głuchołaskiej, prezentacja sprzętu wędkarskiego, promocja produktów lokalnych oraz atrakcje dla dzieci – malowanie pierników o kształcie ryby i lekcje wędkowania przeprowadzone przez PZW Okręg Opole.
- Inauguracja projektu „Czas na rybę!”: https://ksiestwo.nysa.pl/spotkanie-inaugurujace-realizacje-wspolnego-projektu-pt-czas-na-rybe/
- Pierwszy dzień szkoleń gastronomicznych dla uczniów: https://ksiestwo.nysa.pl/pierwszy-dzien-szkolen-gastronomicznych-dla-uczniow-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Drugi dzień szkoleń gastronomicznych dla uczniów: https://ksiestwo.nysa.pl/drugi-dzien-szkolen-gastronomicznych-dla-uczniow-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Pierwszy dzień szkoleń gastronomicznych z zakresu podstawowego: https://ksiestwo.nysa.pl/pierwszy-dzien-szkolen-gastronomicznych-z-zakresu-podstawowego-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Drugi dzień szkoleń gastronomicznych z zakresu podstawowego: https://ksiestwo.nysa.pl/drugi-dzien-szkolen-gastronomicznych-z-zakresu-podstawowego-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Pierwszy dzień szkoleń gastronomicznych z zakresu zaawansowanego: https://ksiestwo.nysa.pl/pierwszy-dzien-szkolen-gastronomicznych-z-zakresu-zaawansowanego-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Drugi dzień szkoleń gastronomicznych z zakresu zaawansowanego: https://ksiestwo.nysa.pl/drugi-dzien-szkolen-gastronomicznych-z-zakresu-zaawansowanego-w-ramach-projektu-wspolpracy-czas-na-rybe/
- Święto Karpia oPolskiego w Niemodlinie: https://ksiestwo.nysa.pl/07-10-2018-r-swieto-karpia-w-niemodlinie-w-ramach-projektu-wspolpracy-pn-czas-na-rybe/
- Wydarzenie plenerowe i pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów rybnych: https://ksiestwo.nysa.pl/21-10-2018-r-pokaz-kulinarny-z-wykorzystaniem-produktow-rybnych-w-ramach-projektu-wspolpracy-pn-czas-na-rybe/
- Filmy podsumowujące realizację projektu:
Zapraszamy do obejrzenia!