W dniach 13 – 15 września Nyskie Księstwo Jezior i Gór było partnerem wizyty studyjnej, która odbyła się w ramach operacji pn. Produkt lokalny – dźwignią rozwoju turystyki na obszarze Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.
W programie wyjazdu było między innymi zapoznanie z działalnością Stowarzyszenia na Rzecz Odnowi i Rozwoju Wsi „Sami Sobie” i Miłośników Sztuki Kulinarnej i Regionalnych Przysmaków” – właścicielami Certyfikatu Produkt Lokalny oraz pokaz kulinarny wypieku chleba w Starej Piekarni, w której znajduje się odrestaurowany piec chlebowy do kultywowania tradycji pieczenia chleba metodą tradycyjną, zwiedzanie Nysy z opiekunem trasą Nysa – Śląski Rzym, zwiedzanie Zamku Biskupiego w Otmuchowie.
Ponadto w kolejnym dniu wizyty studyjnej uczestnicy mieli okazję zwiedzić Muzeum Gazownictwa w Paczkowie oraz winnicę Poraj Paczków, której produkty posiadają Certyfikat – Produkt Lokalny Nyskiego Księstwa Jezior i Gór. Odbył się także pokaz serowarstwa połączony z degustacją serów w pałacu w Piotrowicach Nyskich, wspólne spotkanie z władzami miasta i Centrum Kultury im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Głuchołazach, w czasie którego przedstawiciel CK przedstawił zrealizowany projekt budowy Biblioteki Gminnej współfinasowany w ramach Narodowego Programu Czytelnictwa, pracownię ginącego zawodu – ceramiki, która posiada certyfikat Produktu Lokalnego NKJiG oraz zaprezentował cykliczne wydarzenia, które wpływają na rozwój turystyczny i kulturowy Gminy Głuchołazy, a także wizyta w Pokrzywnej, gdzie w Hotelu Dębowe Wzgórze przeprowadzona została prezentacja nt. wykorzystania zasobów przyrodniczych do rozwoju obszarów wiejskich wraz z degustacją miodów zarejestrowanych na liście produktów Lokalnych.
W wydarzeniu wzięła udział Pani Elżbieta Harhura Prezes Stowarzyszenia, gdzie w trakcie spotkania przedstawiła prezentację działalności Lokalnej Grupy Działania Nyskie Księstwo Jezior i Gór ze szczególnym uwzględnieniem zasad prowadzonej certyfikacji Produktu Lokalnego.