Chcąc nieco rozjaśnić tę ponurą rzeczywistość, zdecydowaliśmy się wyjść z propozycją zorganizowania warsztatów czekoladowo-piernikowych dla dzieci z terenów objętych powodzią. Na skutek niedawnych wydarzeń ucierpieliśmy nie tylko my, dorośli, ale przede wszystkim ta trauma odcisnęła się na dzieciach. Pomożecie nam przywrócić na ich buziach uśmiech i umilić im jesienne popołudnia, by powoli mogły wracać do normalności? Każdy, nawet najmniejszy, gest ma znaczenie!
W naszym Centrum Produktu Lokalnego, które mieści się przy ul. Brackiej w Nysie (naprzeciwko Fontanny Trytona) już niejednokrotnie organizowaliśmy warsztaty kulinarne dla dzieci, w których główną rolę odgrywały piernik i czekolada , a to wszystko za sprawą pracowni czekolady w naszej kuchni. Gościliśmy u siebie nie tylko zagranicznych gości, ale i dzieci w różnym wieku z różnych miejsc. A to wszystko pod okiem doświadczonego specjalisty!
Podczas organizowanych przez nas warsztatów czekoladowo-piernikowych dzieci będą miały niepowtarzalną okazję wypiekać pierniki o różnych kształtach , własnoręcznie wykonywać tabliczki czekolady i je ozdabiać według własnych upodobań , ale także zapoznać się z procesem certyfikacji Produktów Lokalnych i historią powstawania czekolady Nyskiej Książęcej „Pierniczanki” – wytwarzanej na miejscu, w Centrum Produktu Lokalnego, ręcznie robionej, której składniki, w tym piernik, mają długą historię związaną z tradycjami i wieloletnią kulturą regionu. Uczestnicy warsztatów będą próbować, smakować, piec, uczyć się historii, tworzyć, pakować i świetnie się bawić.
Podczas naszych warsztatów czekoladowo-piernikowych dzieci:
- dowiedzą się, jak powstaje czekolada Nyska Książęca „Pierniczanka” oraz jak przebiega proces wypiekania pierników;
- poznają sprzęty używane w pracowni czekolady, tj. temperówkę oraz schładzarkę szokową, i dowiedzą się, jaką pełnią rolę w produkowaniu czekolady;
- stworzą własną czekoladę piernikową z wybranymi przez siebie dodatkami;
- udekorują własnoręcznie czekoladę;
- spakują wcześniej przygotowane wyroby czekoladowo-piernikowe.
Dla uczestników warsztatów przewidujemy również projekcję filmu promocyjnego dokumentującego działania realizowane w ramach projektu współpracy „Czas na produkt lokalny!”, a także filmu „Spacer po Nyskim Księstwie Jezior i Gór”.
Organizowane przez nas warsztaty czekoladowo-piernikowe trwają 1,5 godziny i są skierowane dla dzieci od 6 roku życia. Podczas warsztatów zapewniamy opiekę doświadczonego technologa, wszystkie niezbędne składniki potrzebne do wypieku pierników, czekoladę, fartuszki i czepki dla uczestników, jednorazowe rękawiczki, ręczniczki, chusteczki, niezbędne zaplecze techniczne i sanitarne, a także formy do wypieku pierników oraz tworzenia czekoladek. Koszt udziału w warsztatach czekoladowo-piernikowych dla jednej osoby wynosi zł. Zapewniamy naszą pracę oraz zaplecze do robienia warsztatów, potrzebujemy środków na poszczególne składniki i materiały.
Jeśli ktoś chciałby nas wesprzeć w misji zorganizowania dzieciom z terenów objętych powodzią warsztatów, można wpłacać darowizny na nasz numer konta bankowego: 61 8872 1026 0031 5595 2000 0010 , w tytule przelewu wpisując: „Darowizna na warsztaty dla dzieci”. Wspólnie pomóżmy najmłodszym przeżyć radosne chwile w trudnym dla nich czasie. Każda złotówka ma znaczenie!
PS Czy wiecie, że w naszej pracowni czekolady powstała nasza autorska czekoladka Nyska Książęca „Pierniczanka”? Jest to słodycz, która może poszczycić się certyfikatem Produktu Lokalnego. Śmietankowe nadzienie połączone z kruchością piernika i okraszone ciemną czekoladą to raj dla każdego podniebienia! Nie można jej nie skosztować, będąc w Nysie!