Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie organizuje Szkolenie w formie warsztatów pt.: „Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich – innowacyjność organizacyjna i marketingowa”, które odbędą się w dniach 21-22 oraz 24-25.11.2016 r. Szkolenie umożliwi przedstawienie podstawowych informacji na temat prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich, tworzenia strategii marketingowej, budowania wizerunku własnej marki, analizy rynku docelowego, tworzenia i funkcjonowania tzw. krótkich kanałów dystrybucyjnych. Prezentowane zagadnienia będą ilustrowane przykładami innowacyjnych inicjatyw gospodarczych na obszarach wiejskich. Szkolenie odbywać się będzie w cyklu dwudniowym (14 godzin lekcyjnych).
Podczas warsztatów przewiduje się obszary tematyczne:
- obsługę rynku zbytu produktów żywnościowych i z obszarów wiejskich, w tym:
- działalność marketingową;
- obsługę klienta;
- budowanie potencjału sprzedaży;
- aspekty prawno-organizacyjne i innowacyjne, w tym:
- prawne i organizacyjne podstawy działalności gospodarczej;
- innowacyjność w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Grupą docelową przedmiotowych warsztatów będą m.in.: doradcy rolni, osoby zamieszkałe na obszarach wiejskich prowadzące działalność rolniczą i pozarolniczą oraz osoby zamieszkałe na obszarach wiejskich, które zamierzają uruchomić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich.
Po zakończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają certyfikat udziału z wyszczególnieniem podejmowanej tematyki.
Szczegółowe informacje na temat szkolenia w formie warsztatów będzie można znaleźć na stronie www.sir.oodr.pl, lub można uzyskać pod nr. Tel. 774125327 wew.237, lub e-mail [email protected]
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału. Program warszatów:
I dzień:
- 8:30 – 9:00 – rejestracja i otwarcie szkolenia
- 9:00 – 11:25 – warsztaty – obsługa rynku zbytu – działalność marketingowa
- 11:25 -11:40 – przerwa
- 11:40 – 14:05 – warsztaty – obsługa rynku zbytu – obsługa klienta
- 14:05 – 14:50 – obiad
- 14:50 – 17:15 – warsztaty – obsługa rynku zbytu – budowanie potencjału sprzedaży
- 17:15 – zakończenie pierwszego dnia szkolenia
II dzień:
- 9:00 – 11:25 – warsztaty – aspekty prawno-organizacyjne i innowacyjne – prawne i organizacyjne podstawy działalności gospodarczej
- 11:25 – 11:40 – przerwa
- 11:40 – 13:05 – warsztaty – aspekty prawno-organizacyjne i innowacyjne – innowacyjność w rolnictwie i na obszarach wiejskich – funkcjonowanie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i naobszarach wiejskich
- 13:05 – 13:55 – obiad
- 13:55 – 14:30 – przeprowadzenie ankiety dotyczącej badania satysfakcji uczestników oraz wydanie certyfikatów udziału w szkoleniu
- 14:30 – zakończenie szkolenia