Warsztat refleksyjny, czyli coroczna ewaluacja wewnętrzna odbyła się w dniu 18.02.2020 r. w Muzeum Gazownictwa w Paczkowie. Wydarzenie miało na celu podsumowanie roku 2019, pokazaliśmy co udało nam się dokonać w ubiegłym roku, jakie wskaźniki udało nam się zrealizować, ile zostało przeprowadzonych naborów, ilu Beneficjentów otrzymało od nas pomoc, w jakich wydarzeniach braliśmy udział oraz jakie udało nam się zrealizować. W ramach warsztatu pytaliśmy naszej lokalnej społeczności jakie działania powinniśmy podjąć w obecnym roku, aby usprawnić naszą pracę, bardziej promować stowarzyszenie oraz Produkt Lokalny, a także co można zrobić lepiej, a czego powinniśmy unikać. Zamierzamy m.in. poprawić kryteria wyboru operacji, kontynuować wydarzenia mające na celu promocję Produktów Lokalnych oraz działania zmierzające utworzenia Centrum Produktu Lokalnego, zdynamizowanie działań promocyjnych adresowanych do osób starszych, a także w planach jest dalsza dywersyfikacja kanałów komunikacji pod kątem specyfiki grupy docelowej (młodzi versus starsi). Tego dnia zostały oficjalnie wręczone certyfikaty dla podmiotów, które zgłosiły się w zeszłym roku do nas ze swoimi Produktami Lokalnymi. Jesteśmy dumni z tego jak powiększyło się grono naszych Produktów, jak rozprzestrzenia się wiedza o nich oraz ile osób do nas się zgłasza z chęcią rejestracji. Gratulujemy wszystkim, którzy otrzymali już swoje certyfikaty oraz zachęcamy wszystkich chętnych do odebrania kolejnych certyfikatów oraz podejmowania działań mających na celu rozwój produktów, a co za tym idzie rozwój obszarów wiejskich, zachowania dziedzictwa kulturowego i kulinarnego, promowania obszaru objętego LSR, a także rozwoju turystyki. Certyfikaty zostały odebrane m.in. przez Panią Katarzynę Ludwę, która przygotowała przepiękne stoisko z Produktów Lokalnych wraz z degustacją dla wszystkich uczestników wydarzenia, a także panie z K.G.W. ze Zwanowic, Kałkowa, z Wilamowic Nyskich, Stowarzyszenie „Góral Sidzina”, Ewę Rogalską, które zaprezentowały swoje Produkty oraz zachęcały obecnych uczestników do degustacji. Ponadto Browar Nysa prezentował i promował Piwo Nyskie, Niwniczanki uświetniły wydarzenie dając pokaz tańca przy wręczaniu certyfikatów, mogliśmy zobaczyć najnowszy teledysk zespołu „Horyzont – Nim zasnę”, a o działalności zespołu opowiedział nam Pan Dariusz Orłowski. Teledysk był nakręcony w Muzeum Gazownictwa w Paczkowie, które także odebrało swój certyfikat, przez kustosza muzeum, współgospodarza i organizatora wydarzenia, Pana Wojciecha Kalfasa. W wydarzeniu także uczestniczyli oraz Promowali swoje Produkty Anna Garbiak oraz Jim Parton – Piotrowice Nyskie Pałac, Pan Jan Paterak – z ozdobami wykonanymi z drzew liściastych, PZW Okręg Opole Koło Paczków, reprezentowane przez Pana Janusza Wycykała, Pani Joanna Żarłak-Gąsiorek, Ośrodek Formacyjno-Wypoczynkowy „Rybak”, Pani Ewa Podwysocka – Green House Naturalnie Pasieka, Pan Antoni Ożóg – Pasieka „Miody Gór Opawskich”, K.G.W „Włodarzanki” we Włodarach, K.G.W. Jasienica Górna, Rzymskokatolicka Parafia pw. Zwiastowania NMP w Biskupowie oraz Rzymskokatolicka Parafia pw. Św. Floriana w Przydrożu Małym. Dziękujemy za udział Pani Małgorzacie Pliszce – Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Nysie, Staroście Nyskiemu – Panu Andrzejowi Kruczkiewiczowi, także za pomoc przy wręczaniu certyfikatów, wszystkim zgromadzonym uczestnikom, w tym LGD Kraina św. Anny, obecnym Burmistrzom i Wójtom, pracownikom Gmin, organom Zarządu, Rady i Komisji Rewizyjnej, naszej społeczności lokalnej, przedstawicielom pszczelarzy z terenu objętym LSR, naszym Produktom Lokalnym, a ponadto wielkie podziękowania Panu Piotrowi Jaworskiemu za przeprowadzenie warsztatów, za pomoc w organizacji burmistrzowi Arturowi Rolce oraz pracownikom Gminy Paczków, władzom Muzeum Gazownictwa w Paczkowie i pracownikom Biura :). Dzięki wszystkim obecnym wydarzenie miało bardzo pozytywny wydźwięk i zapraszamy również za rok!
Zarząd Nyskiego Księstwa Jezior i Gór