W dniach 18-20 września 2019 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Podróży studyjnej Dobre praktyki PROW 2014-2020 województwa małopolskiego – produkty tradycyjne, promocja produktów lokalnych i sprzedaży bezpośredniej. Wyjazd został zorganizowany przez Jednostkę Regionalną KSOW Województwa Opolskiego, w ramach realizacji Planu operacyjnego na lata 2018-2019.
We wrześniu br. zostało zorganizowane dla członków LGD jednodniowe szkolenie pn. Budowa zintegrowanych produktów turystyki wiejskiej. Celem realizacji szkolenia było wyposażenie LGD w wiedzę i praktyczne umiejętności pozwalające na skuteczne zarządzanie obszarem i aktywizację mieszkańców obszaru celem podjęcia działań służących efektywnemu wykorzystaniu zasobów lokalnych do 'budowy produktów turystycznych i ich sieciowania, co stworzy podstawę do rozwoju społeczno-gospodarczego obszaru i jego promocji.
Kontynuację podjętych działań stanowiła właśnie trzydniowa podróż studyjna do województwa małopolskiego. Tematyka podróży dotyczyła dobrych praktyk w realizacji priorytetów PROW 2014-2020 w zakresie m.in. budowy produktów turystycznych w oparciu o zasoby/produkty lokalne, sprzedaży bezpośredniej i współpracy sieciowej.
W ramach wyjazdu odbyły się spotkania, które dotyczyły zakresu tematycznego:
- 18 września 2019 r. – LGD Gościniec 4 Żywiołów: http://gosciniec4zywiolow.pl/
- Inkubator kuchenny – prezentacja na temat zasad funkcjonowania, organizacji inkubatora kuchennego
- Promocja produktów lokalnych m.in.: Trasa Kulinarna „Smaki gościńca”, Centrum Kultury Kulinarnej
- Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca” – działalność oraz inicjatywy sprzedażowe – Klub zakupowy Kokoszyk
- Prezentacja działań Małopolskiej Organizacji Turystycznej w zakresie tworzenia oraz promocji produktów lokalnych
- Obiekty i miejscowości tematyczne jako przykład turystycznych produktów sieciowych trasy Kulinarnej Smaki Gościńca
2. 19 września 2019 r. – na terenie LGD Dunajec – Biała (http://lgd.dunajecbiala.pl/): w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej i winnicy w Dąbrówce Szczepanowskiej
- Spotkanie z przedstawicielami LGD Dunajec – Biała, Gminy Pleśna oraz Stowarzyszeniem Grupa od Rolnika
- Centrum Produktu Lokalnego – Prezentacja działalności, projekt: Paczkaodrolnika.pl
- Wizytacja miejsc związanych z kluczowymi produktami turystycznymi
- Winnica w Dąbrówce Szczepanowskiej – produkt turystyczny
- EnoTarnowskie – Prezentacja oferty Tarnowskiej Organizacji Turystycznej
- Przedstawienie projektu zrealizowanego w ramach KSOW
- Sieciowanie produktu turystyki wiejskiej i rozwój turystyki kulinarne
3. 20 września 2019 r. LGD Dolina Karpia: http://dolinakarpia.org/
- Prezentacja działalności Stowarzyszenia w zakresie budowania Marki Lokalnej Doliny Karpia
- Prezentacja produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego oraz oznaczonych Marką Lokalną Doliny Karpia – warsztaty
- Zapoznanie się z usługami, które otrzymały Markę Lokalną Doliny Karpia „MENU Dolina Karpia” – Obiekty Ekomuzeum Doliny Karpia.
Szczegółowe informacje dotyczące Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz możliwości zarejestrowania się jako Partner KSOW znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl
Link do strony internetowej Komisji dotyczącej EFRROW: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_pl